lørdag 14. mars 2009

Tur til Iskjørkja!
I strålende vårvær tok vi i dag turen til Iskjørkja! Det er noen år siden vi var der, den gangen med ungene. Nå var vi toeine.

På Informasjonstavla står følgende å lese:
"Iskjørkja er dialektord. Den er alt i 1905 beskrevet i "Reisehaandbog over Gudbrandsdalen og Lillehammer" : " Iskirken" er en anden Naturdannelse, som viser et av Naturens mange Luner. Denne "Kirke" er kun at se nogle Uger om Aaret - helst udover Vaarparten, naar det tjøver. Det dannes nemlig derved, at Snevandet sildrer udover et skraatliggende Stentag, som skyder ud fra Berget, og under hvilket er en aaben Grotte; fra dette Stentag og nedover paa Forsiden av Grotten danner det sig en Væg av Istapper, og i denne Væg er det alltid en Aabning, gjennem hvilken man kan gaa ind. Det er et vakkert syn , naar man sidder inde i Grotten, og Dagslyset trænger gjennem isvæggen, som spiller i de vidunderligste grønne, blaa og violette Faver. "

Det er mest mengden av vann i jorda om høsten kombinert med kulde som avgjør hvor stor og flott Iskjørkja blir. I Hemgrenda(lokalhistorisk hefte) for 1994 er det beskrevet "Juletrefest i Iskirken". Den ble arrangert av lærer Skjetne som var lærer i Brekkom fra før århundreskiftet (1900)til ca 1920.
Turen var flott, Iskjørkja var stor og vakker og magisk! Turen anbefales :)

5 kommentarer:

Kathrine sa...

Lenge siden jeg var der ja:) Fine bilder!!

Vi har akkurat kommet fra hytta i et strålende vær!

Ha ei fin uke:))

Fivrel sa...

Så gama at du skriv om dette - me tala nemleg om nettopp Iskyrkja førdagjen, då me køyrde oppover vestre og såg ein mini-variant. J fortalde om denne kyrkja, og at det hadde vore gama å vitje den. No fekk eg jo sjå korleis det såg ut - vakre bilete!

Me tok laurdagsturen til øverbygdsvegen i Svatsum med spark, og det gjekk jammen unna! Køyrde snøggare enn Visp kunne springe - og ho spring i 45 km/t! Det var jammen artig (vel og merke fordi eg sat på og ein mykje kyndigare sparkførar hadde ansvar for styring og bremsing og sånn ;-)

Ugla sa...

Så flotte bilete. Der inne i Iskyrkja har det vore gama å vere. Det må vere mest som i Isslottet. Her kom det faktisk snø i dag att; det beste av alt på denne tida er at dagane vert lengre.

Landliv sa...

Så fantastisk! Og fascinerende at det bare er en kort periode og som du skriver avhengig av hvordan vinteren har vært. Flott at du greide å forevige det! Så vakkert, men nesten litt skummelt... tenk om de raser ned!

syglad sa...

Ja nå er det lenge siden jeg har besøkt deg og du så masse flotte bilder det er her....
Jeg har aldri hvært i denne kirka, men det tror jeg at det skal bli forandringer på..

Ønsker dere en flott dag og helg.

Klem fra Sylvi og Mary :))